fbpx

WordPress 5 si noul editor Gutenberg

WordPress 5 si noul editor Gutenberg

wordpress

Cred ca multi dintre voi ati observat de curand s-a trecut la versiunea WordPress 5.0.2 care aduce un nou editor numit Gutenberg care a dat deja multe batai de cap celor care folosesc aceasta platforma.

Versiunea WordPress 5.0 se numeste “Bebo” in onoarea muzicianului cubanez Bebo Valdés si vine cu un update major si anume noul editor Gutenberg.

Ce este Gutenberg?

Este un editor ce are la baza interfata vizuala care permite folosirea blocurilor prin drag-and-drop, la fel ca Wix, Weebly sau Squarespace. Acest nou sistem de building foloseste blocuri blocuri de text, imagini, galerie, audio, liste si multe altele.

blocuri

Acest pas este dovada ca wordpress numai ramane o simpla platforma de blog ci se dezvolta, trece la nivelul urmator de website. In timp cu ajutorul Gutenberg nu o sa mai aveti nevoie de alte pluginuri buildere ca Visual Composer sau Elementor care fac acelasi lucru.

Am incercat noul editor si sincer nu se compara cu se compara cu WPBakery Page Builder, nu este atat de prietenos si nici nu are atatea optiuni. Pentru ca sunt obisnuit cu editorul clasic pot spune ca aceasta schimbare reprezinta un inconvenient.

clasic

Pastreaza editorul clasic

Daca nu va place noul editor puteti sa ramaneti la cel vechi folosind pluginul Classic Editor sau Disable Gutenberg.

Daca nu ai trecut inca la versiunea 5 de wordpress poti sa o faci, insa tine cont de cateva recomandari:
– backup la fisiere si baza de date
– verifica daca pluginurile si tema pe care o folosesti sunt compatibile, eventuale recomandari.

WordPress 5.0 aduce vine cu o tema noua, Twenty Nineteen, care arata cat de puternic este noul editor si facilitatile pe care le ofera.


ediweb

Servicii web profesionale, optimizare SEO realizare website, web design, administrare, mentenanta si social media. Rezultate reale si de durata.
Distribuie

Leave comments

Your email is safe with us.